perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 11: Joulusima


Sima on yleisesti vappuna nautittu juoma, mutta miksei siitä voisi tuunailla eri juhliin sopivan version. Ainakin omasta mielestäni sima voisi sopia jouluunkin. Jouluisaksi sen voi tuunata vaikka erilaisilla mausteilla tai miksei ihan perussimakin sovi jouluun, onhan siinä rusinoitakin.

Pohdin jo viime vuonnakin joulusiman tekemistä, mutta silloin sitä ei tullut tehtyä. Pitää vaan muistaa, että sima tulee tehdä vähintään viikkoa ennen joulua että se ehtii valmistua. Parhaimmillaan se on noin kahta viikkoa aikaisemmin tehtynä. Netistä löytyy myös ohjeita joulusimaan.

Siman perusohje:
4 l vettä
250 g Fariinisokeria
250 g Taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita
(Jos simasta haluaa tummempaa, voit käyttää myös pelkästään fariinisokeria)

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle!

Mitä mieltä olet siitä sopiiko sima jouluun?

2 kommenttia:

  1. Aivan loistava idea - jouluksi simaa! Nam :P

    VastaaPoista
  2. Juonut viimeiset 30-40 vuotta. Vieläkin toimii. Erinomainen janojuoma raskaan jouluaterioiden kanssa.

    VastaaPoista